dijous, 28 de juliol del 2011

ALPINE UN SOMNI....

        Després de la segona guerra mundial, els EEUU eren la gran potencia econòmica i els seus soldats al tornar d’Europa, van tornar amb un descobriment que no tenien al seu país : els petits esportius, vehicle petit de poc pes, i amb  motor petit però viu feien un cotxe àgil i superior als seus imponents “aigües”. Així va començar la febre dels petits esportius europeus, entre ells els coneguts MG A i B, Triumph Tr2-3-4 Spipfire, Jaguar, Austin-Healey, Porsche,  Alfa Romeo  etc etc.
       A França, com a tot Europa, les fabriques amb prou feina, tornaven a fer la producció anterior a la guerra o amb petites modificacions. Però sempre hi ha esperits inquiets que volen més, entre ells Jean Rédélé, que després de conèixer el Renault 4/4 va creure que era possible fer amb ell un petit esportiu. Va encarregar a Michelotti una carrosseria lleugera (alumini), que serà l’origen dels A-106.
En aquells temps un magnat americà, coneixedor d’aquest projecte, compra la patent del vehicle i prepara la fabricació dels primers Alpines; el projecta no tindrà èxit , no passant del prototipus exposat, però gracies als acords de reserva per Europa fets per Jean Rédélé, aquest es troba amb tot preparat per iniciar la producció a França.
Com al partir de motors petits, el pes es molt important, i una carrosseria d’alumini es cara i difícil de fabricar, Jean Rédélé busca altres possibilitats, en aquells temps els germans Chappe estaven posant a punt els treballs amb fibres de vidre i resines, esdevenint així com els alpines seran un dels primers vehicles amb carrosseria de fibra de vidre, que té com avantatges un mínim pes amb un màxim de rigidesa.

    Recordo que de petit, al principi de tenir el meu pare, un taller de reparació general d’automòbils , amb tota l’enveja del mon, en queia la baba cada cop que venia un perit amb el seu A 108 de F.a.s.a. color plata. Jo li demanava per seurà i estava tot el temps que aquest senyor peritava , mirant per fora, per dins i recollint amb pala el desig de tenir-ne un. Aleshores, seria cap el 1967, amb 14 anys, passa el temps i a casa ja tenim un  Renault Gordini, el més semblant al meu somni.  
  
       

Han passat molts anys, i la meva enveja pels alpine segueix sent gran, molt gran, sempre que puc els miro i admiro, en faig la foto etc. Per mi segueix sent el millor cotxe d’aquell temps, dels meus somnis : Alpine A-108 color plata metal·litzat, A-110 blau França.

Un cop arribats al cenit, (1973) aquests vehicles, certament estaven quedant desfasats i pobres de potencia, qualsevol Porsche de sèrie tenia més cavalls, apareixen els Ford Escort, Fiat, Lancia etc. Renault es retira del campionat. A principis de 1972 Alpine inicia el canvi de model, coincidint quan la majoria d’accions passan de Jean Rédélé a Renault, amb l’Alpine A-310 comença la fi d’Alpine i de les berlinetas que es deixaran de fabricar el 1977 a França i el 1978 a Espanya. Els A-310 al principi son una carrosseria nova, amb el mateix disseny mecànic, peró no poden substituir a les berlinetas a la competició (mateixos CV i més pes) fins que el 1976 apareix el model A-310 V6, model per fer La competència als Porsche com a vehicle GT, però no triomfa en competició.   
                                                  
           
       Alpine esdevindra un model més de Renault entre els anys 1985 i 1989 ( A-310GT i A-310GTA ). L'any 1990-91 es torna a recuperar la marca Alpine, però sense deixar de ser un model de Renault, son els A-610, verdaders cotxes GT, ràpids, comparables als Porsche o d'altres per prestacions i amb bons acabats. Aquest i la marca es mantindran fins el moment de la seva desaparicio cap a finals de 1995.
       Des de 1952, com a inicis, fins als anys 90, Alpine ha estat fabricant petits vehicles esportius, coneguts com a berlinetas Alpine, i els mes famós de tots , son els A-108 i A-110. Aquest és el meu homenatge a un cotxe mitic, a un home gran i el seu somni.             Així ha estat com el somni d'una persona que treballa i viatja amb un Renault 4/4, ha evolucionat fins arribar a ser un dels millors vehicles de rallis, en el seu moment, vehicles pensats per correr, i disfrutar, sense concesions al confort. No tothom pot fer realitats els seus somnis, però és bó tenir-ne , que seria del mon sense somnis, sense il·lusions.

                                          VISCA ELS SOMNIS




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada